BSN voor inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba

In 2025 krijgt u als inwoner van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een burgerservicenummer (BSN), vaak afgekort naar BSN. Het BSN is een persoonlijk nummer van 9 cijfers en is gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens.  
 

Wat is een burgerservicenummer (BSN)?

Het burgerservicenummer (BSN) is een uniek en persoonlijk nummer van 9 cijfers en is gekoppeld aan uw persoonlijke gegevens. Het wordt vaak afgekort naar BSN. Het is een belangrijk nummer dat u helpt om makkelijk zaken met de overheid te regelen.

Waarom krijgen inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een BSN?

Het invoeren van het BSN is een eerste stap naar betere dienstverlening van de overheid op Bonaire, Sint Eustatius en Saba. Aan de balies en online. Om in de toekomst ook veilig online zaken te doen met de overheid in Caribisch Nederland, heeft u een BSN nodig. Met een BSN kunt u het inlogmiddel DigiD aanvragen. Met de persoonsnummers die nu in Caribisch Nederland gebruikt worden, zoals het ID- en CRIB-nummer, kan dat niet. Daarom krijgt iedereen één uniek persoonsnummer voor de hele overheid.

Wie krijgt een BSN?

Iedereen die in de bevolkingsadministratie van het openbaar lichaam van Bonaire, Sint Eustatius en Saba is ingeschreven, krijgt een BSN. Ook alle nieuwe inwoners van het openbaar lichaam krijgen bij inschrijving een BSN.

Wanneer krijgen inwoners van Bonaire, Sint Eustatius en Saba een BSN?

Het BSN wordt in 2025 ingevoerd. De verwachting is dat iedereen in de tweede helft van 2025 een BSN krijgt. Dit kan nadat de wetten zijn aangepast.

Krijg ik een nieuw BSN als ik deze al heb?

Nee, u krijgt geen nieuw BSN. Het BSN dat u heeft, blijft van u. Iemand kan maar één BSN hebben.

Kan ik mijn ID- en CRIB-nummer blijven gebruiken?

Ja. Na invoering van het BSN blijven het ID- en CRIB-nummer in gebruik. Het ID-nummer blijft de komende jaren nog in gebruik. Tijdelijk houdt u dus nog uw ID-nummer, zoals u gewend bent.   

Wat is het verschil tussen het ID-, CRIB-nummer en het BSN?

Het BSN is een persoonsnummer zonder persoonlijke informatie. In het ID-nummer is uw geboortedatum opgenomen, wat vanuit de bescherming van jouw persoonlijke gegevens ongewenst is. Het CRIB-nummer is het nummer dat de Belastingdienst Caribisch Nederland gebruikt. Met een BSN kunt u het inlogmiddel DigiD aanvragen. Daarnaast kunt u het BSN ook gebruiken in contact met overheden en organisaties in Europees Nederland. Met het ID- en CRIB-nummer kan dat niet.

Hoe krijg ik mijn BSN?

In 2025 kunt u de BSN-brief ophalen tijdens de BSN-ophaalweken. Waar en wanneer dit kan, hoort u later dit jaar.  De brief ontvangt u van het openbaar lichaam waar u bent ingeschreven. Inwoners die al een BSN hebben, houden hetzelfde nummer en kunnen ook een brief ophalen.

Hoe ga ik met mijn BSN om?

Het BSN is uw persoonlijke nummer. Bewaar het nummer goed en deel het niet met anderen.  

Wat als ik mijn BSN niet meer weet?

Als u uw BSN kwijt bent of niet meer weet, kunt u het opvragen aan de balie bij Burgerzaken van het openbaar lichaam op uw eiland. Met een DigiD kunt u het nummer ook online opzoeken via Mijnoverheid: MijnOverheid.

Wie mag mijn BSN gebruiken?

Het BSN is in de eerste plaats bedoeld voor het contact tussen inwoners en de overheid en overheden onderling. Alle overheden in Caribisch en Europees Nederland mogen uw BSN daarom gebruiken. Dat staat in de wet. Organisaties buiten de overheid mogen het BSN nu nog niet gebruiken. Dat is nu nog niet in de wet bepaald. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om organisaties in de zorg en het onderwijs, zoals ziekenhuizen, huisartsen, apotheken en scholen.

Hoe gebruikt de overheid mijn BSN?

De overheid gebruikt het BSN bij de verwerking van persoonlijke gegevens. Het BSN geeft de overheid zekerheid over de identiteit van een persoon en het maakt de uitwisseling van gegevens tussen overheden mogelijk. Een persoonsnummer moet daarom uniek en persoonlijk zijn.

Wat is DigiD?

Met een DigiD laat u online zien wie u bent als u inlogt op websites van overheden. Het is een veilig inlogmiddel waarmee u makkelijk online zaken met overheden kan regelen.  

Kan ik met een BSN een DigiD aanvragen?

Ja, met een BSN kun je een DigiD aanvragen. Dat kan online, via www.digid.nl/buitenland.

Kan ik mijn DigiD overal gebruiken?

Nee, je kan je DigiD niet meteen overal gebruiken. Overheden in Bonaire, Sint Eustatius en Saba zijn nog niet aangesloten op DigiD. Hiervoor moeten eerst de systemen worden aangepast. Dat kost tijd. Overheden in Caribisch Nederland sluiten stap voor stap aan op DigiD, zodat u in de toekomst steeds vaker gebruik kan maken van online diensten. DigiD kan wel meteen gebruikt worden bij overheden en organisaties in Europees Nederland die zijn aangesloten op DigiD.

Word ik ingeschreven in de Nederlandse Basisregistratie Personen (BRP)?

Ja, iedereen die een BSN krijgt, wordt ingeschreven in de BRP. Die inschrijving is nodig om een BSN te krijgen. De BRP inschrijving vervangt de inschrijving in de bevolkingsadministratie van Bonaire, Sint Eustatius en Saba niet.

Staat het BSN op mijn nieuwe identiteitskaart (sédula) of paspoort?

Het BSN komt niet op nieuwe identiteitskaarten (sédula). Hiervoor is gekozen, zodat er minder risico is dat het BSN gebruikt wordt door organisaties die geen recht hebben om het BSN of jouw persoonlijke gegevens te verwerken. Het BSN komt wel op nieuwe paspoorten.

Krijgen inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten ook een BSN?

Nee, inwoners van Aruba, Curaçao en Sint Maarten krijgen geen BSN. Dit zijn zelfstandige landen binnen het Koninkrijk. Bonaire, Sint Eustatius en Saba maken als openbaar lichaam (bijzondere gemeente) deel uit van Nederland. Dit betekent dat de wetgeving die nu wordt aangepast, niet gaat gelden voor de landen.